Offer FTPS

Let op! Als u gebruik maakt van de Offer FTPS koppeling, schakel dan in uw verkoper account niet de optie voor de Offer API in. Hiermee schakelt u de Offer FTPS optie uit en wist u uw aanbod van dat moment.

 

1. FTPS servertoegang

Het is mogelijk om uw artikelen via de bol.com FTPS server automatisch te laten plaatsen in uw verkoopaccount. Het File Transfer Protocol (FTPS) van bol.com zorgt ervoor dat u via internet bestanden kunt
uitwisselen van uw computer naar die van bol.com.

Vereisten voor het gebruik van FTPS:

 1. U heeft een FTPs-client geïnstalleerd op uw computer. FTPS-clients kunt u gratis online downloaden.
 2. De transfer mode van de FTPS-client staat ingesteld op passive transfer en de transfer modus staat ingesteld op BINAIRY. De instellingen kunt u wijzigen bij Settings in de FTPS-client. Hier vind je een Nederlandse en Engelstalige handleiding.
 3. U gebruikt het FTPS serveradres van bol.com: ftps.bol.com.
 4. De IP-adres(sen)* van uw computer(s)/server waar u uw bestanden uploadt, heeft u doorgegeven bij het aanvragen van het FTPS account via dit formulier.
 5. U bent in het bezit van een gebruikersnaam en wachtwoord voor het inloggen op de bol.com FTPS-server. Deze ontvangt u na het doorgeven van uw IP-adres(sen).

*Het IP-adres dient een statisch IP-adres te zijn. Dynamische IP-adressen werken niet. Vraag uw internet service provider voor meer informatie over statische en dynamische IP-adressen.

TIP: Om er achter te komen wat het IP-adres van de computer/server is, kunt u gebruik maken van: checkip.dyndns.org

Doe dit wel op de computer(s) waarmee u de bestanden gaat uploaden!

Linux / OSX CLI: $ curl checkip.dyndns.org of $ lynx checkip.dyndns.org
Windows server: Gebruik de webbrowser en navigeer naar http://checkip.dyndns.org/

2. Toevoegen van uw artikelen

Een product bestaat uit algemene informatie behorende bij een EAN, te weten: een beschrijving, kenmerken en een plaatje(s). Alle producten die bol.com verkoopt, staan op de website.

Aan het product wordt een offer gekoppeld. Een offer is de informatie die u als verkoper bepaalt, zoals de prijs en de levertijd. Het offer is altijd gekoppeld aan een verkoper.

Het product in combinatie met het offer is het artikel dat u te koop aanbiedt.

Onder een product kunnen dus meerdere offers hangen van verschillende verkopers.

Om artikelen toe te voegen via de FTPS-server kunt u alleen gebruik maken van een CSV-bestand.

Gebruik altijd het standaard template van bol.com en houdt de opmaak aan van de template. Het is niet mogelijk om vanuit excel te converteren naar csv. Dit heeft teveel invloed op de opmaak.
De standaard opmaakregels zijn als volgt:

De separator is een komma ‘,’.

Op regel 1 van het bestand geeft u het versienummer weer #v.2.3.

Op regel 2 van het bestand geeft u de kolomnamen weer: Reference,EAN,Condition,Stock,Price,Fulfillment by,Offer description,Deliverycode,For sale, Title (offer description geldt alleen voor tweedehands artikelen en is een toelichting op de staat van het artikel)

De decimal separator voor een price is een punt ‘.’.

De tekst voor description dient weergegeven te worden met aanhalingstekens “text….,….,….”.

Voorbeeld:

Klik hier om een voorbeeldbestand te downloaden

#v.2.3
Reference,EAN,Condition,Stock,Price,Fulfillment by,Deliverycode,For sale,Title
000000000000,000000000000,Nieuw,100,25.99,verkoper,24uurs-23,Ja,
000000000000,000000000000,Nieuw,100,25.99,verkoper,24uurs-23,Ja,
000000000000,000000000000,Nieuw,100,25.99,verkoper,24uurs-23,Ja,
000000000000,000000000000,Nieuw,100,25.99,verkoper,24uurs-23,Ja,
Let op: De bestandsnaam van het CSV-bestand is altijd gelijk aan uw verkopernummer (uw verkopernummer kunt u vinden in uw verkoopaccount onder Account).
Let op: Heeft u eerder artikelen geplaatst via uw verkoopaccount, dan worden deze door het bestand dat u op de FTPS-server plaatst overschreven.

In alle gevallen wordt de volgende informatie gevraagd:

Veld Beschrijving Toegestane waardes Verplicht
Reference Referentiecode voor eigen gebruik (bijvoorbeeld een artikelcode of Manufacturer Product Number (MPN)). Maximaal 20 karakters. nee
EAN (1) 13-cijferig EAN/ISBN-nummer. In een enkel geval gaat het om een 7- of 9-cijferig nummer. 13 cijfers (aanvullen met voorloopnullen) (2) ja
Condition (3) Conditie van het artikel. Als het artikel een nieuw product is, vult u hier Nieuw in. Als het om een tweedehands artikel gaat, kies dan uit Als nieuw, Goed, Redelijk of Matig. Nieuw, Als nieuw, Goed, Redelijk, Matig ja
Stock Het aantal stuks van het artikel dat op voorraad is (maximaal 999). Bij verkoop wordt het aantal automatisch aangepast. Let op: wanneer de voorraad op 0 stuks staat, verdwijnt uw artikel van de site! Numerieke waarde maximaal 999. ja
Price Prijs van uw artikel. Let op: de verkoopprijs is inclusief btw en verzendkosten. Houd hier rekening mee. Numerieke waarde tussen 1 en 9999.99. ja
Fulfillment by Afleverwijze van het artikel. Dit kan door de verkoper zelf zijn, of door bol.com middels de dienst Logistiek via bol.com. Lvb, verkoper ja
Offer description Voor meer informatie over de conditie van tweedehands artikelen. Een beschadigde verpakking is toegestaan als het artikel zélf in bruikbare staat is. Het is ook mogelijk om de toelichting te gebruiken om aan te geven of een boek gesigneerd of een eerste druk is. De toelichting mag niet worden gebruikt voor commerciële doeleinden. Let op: alleen mogelijk voor tweedehands artikelen met conditie: Als nieuw, Goed, Redelijk en Matig. Maximaal 2000 karakters. nee
Deliverycode Levertijd van uw artikel. Geldt alleen voor nieuwe artikelen. Kies de juiste code (in het Excel-bestand staan deze in het uitklapmenu). Voor tweedehands artikelen is de levertijd standaard 1-8 dagen. Zie tabel. (4) ja
For sale Zichtbaar maken van uw artikel op de site: ja/nee. Ja, Nee (een leeg vak wordt geïnterpreteerd als ‘ja’) nee
Title Met deze titel wordt het veel eenvoudiger om unieke artikelen aan te maken bij bol.com. Wordt niet gebruikt om titels aan te passen / toe te voegen. Maximaal 250 karakters nee

(1) De bol.com database zoekt de juiste productinformatie bij het artikel aan de hand van het ingegeven EAN- of ISBN-nummer.

(2) Let op: een EAN bestaat uit het volledige 13-cijferige getal. In het Excel-bestand wordt uw EAN/ISBNnummer automatisch aangevuld met voorloopnullen.

(3) De conditie van een artikel

 • Nieuw: Voor nieuwe artikelen. Dit betekent dat er ook garantie op het artikel zit
 • Als nieuw: Lijkt niet gebruikt, schoon en intact. Geschikt als cadeau.
 • Goed: Gebruikt, maar in prima conditie. Lichte sporen van gebruik.
 • Redelijk: Gebruikt maar compleet, heeft sporen van gebruik.
  Bijvoorbeeld lichte verkleuring, krassen.
 • Matig: Nog te gebruiken exemplaar, compleet. Verkleuring en oppervlakkige beschadigingen zijn aanwezig.

(4) Tabel met Deliverycodes

Deliverycode Getoonde levertijd OP bol.com
24uurs-23 Op werkdagen voor 23.00 uur besteld is volgende werkdag in huis
24uurs-22 OP werkdagen voor 22.00 uur besteld is volgende werkdag in huis
24uurs-21 OP werkdagen voor 21.00 uur besteld is volgende werkdag in huis
24uurs-20 OP werkdagen voor 20.00 uur besteld is volgende werkdag in huis
24uurs-19 OP werkdagen voor 19.00 uur besteld is volgende werkdag in huis
24uurs-18 OP werkdagen voor 18.00 uur besteld is volgende werkdag in huis
24uurs-17 OP werkdagen voor 17.00 uur besteld is volgende werkdag in huis
24uurs-16 OP werkdagen voor 16.00 uur besteld is volgende werkdag in huis
24uurs-15 OP werkdagen voor 15.00 uur besteld is volgende werkdag in huis
24uurs-14 OP werkdagen voor 14.00 uur besteld is volgende werkdag in huis
24uurs-13 OP werkdagen voor 13.00 uur besteld is volgende werkdag in huis
24uurs-12 OP werkdagen voor 12.00 uur besteld is volgende werkdag in huis
1-2d 1-2 werkdagen
2-3d 2-3 werkdagen
3-5d 3-5 werkdagen
4-8d 4-8 werkdagen
1-8d 1-8 werkdagen

Let op: Het is niet mogelijk om afwijkende levercondities op te geven zoals “Op zondag besteld, de volgende dag in huis”

(5) Logistiek via bol.com

Naast de bestaande versie 2.0 is een versie 2.3 geïntroduceerd van de csv-file. Deze nieuwe versie ondersteunt een extra kolom ‘Fulfillment by’. De kolom is optioneel en de volgorde van de kolommen is vrij te bepalen. De kolom ‘Fulfillment by’ kan gevuld worden met de waardes ‘verkoper’  en ‘lvb’. Op basis hiervan wordt de fulfillment method bepaald. Je kan hiermee aangegeven of een offer wordt uitgeleverd door jou als verkoper (waarde: ‘verkoper’) of door bol.com (waarde: ‘lvb’).

3. Bestanden plaatsen op de FTPS-server

Ga naar ftps.bol.com en log in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Je gebruikersnaam is het verkopernummer dat je kunt vinden in je verkoopaccount onder Account.

Je wachtwoord heb je ontvangen van je Market Manager.

Na het inloggen zie je twee mappen: inbound en outbound.

Plaats maximaal 4 keer per dag je CSV-bestand in de inbound-map.

Bol.com haalt één keer in de 30 minuten de bestanden op uit de inbound-map en verwerkt de gegevens. Daarna wordt het bestand verwijderd uit de inbound-map. Het verwerken van de gegevens duurt maximaal 30 minuten, waardoor de offers binnen een uur getoond worden op de bol.com website. Houd hier rekening mee bij het bepalen van de voorraden van uw artikelen. Zet alleen artikelen te koop waarvan je zeker weet dat je ze kunt leveren binnen de beloofde tijd om annuleringen en ontevreden klanten te voorkomen.

In de outbound-map verschijnt een foutrapportage met de goed- en foutmeldingen. De foutrapportage verschijnt in .csv formaat. De foutrapportage geeft het aantal artikelen weer dat oke is ingelezen (OK) en geeft het aantal artikelen weer dat niet oke is ingelezen (NOK). Hierbij wordt ook de foutreden weergegeven.

* TIP: Zodra de foutrapportage minimaal 1 artikel OK aangeeft, dan is het bestand goed ingelezen. Als er geen enkel artikel OK is ingelezen, controleer dan het bestand op fouten en controleer de bestandsnaam. Om een snelle controle te doen, kan het bestand ook geupload worden in het verkoopaccount. Er wordt dan direct een terugkoppeling gegeven over welke offers zijn ingelezen en welke niet.
Let op: De maximale grootte van de standaard bol.com template mag 10MB zijn.

Een overzicht van de foutmeldingen:

ISBN/EAN is onbekend in de bol.com database.

 • Product is onder een ander EAN bekend in onze database.
 • Product is nog niet bekend in onze database.
 • Zoek naar het product op de website van bol.com en neem het EAN over.
 • Maak een nieuw product aan in onze database. Meer informatie hierover staat bij ‘toevoegen van nieuwe producten aan de bol.com database’.
Foutmelding Oorzaak Oplossing
Uw code is ongeldig. Gebruik maximaal 20 karakters. De referentiecode is te lang. Vul een code van maximaal 20 karakters in.
ISBN/EAN is verplicht. Er is geen of een ongeldig EAN ingevoerd (het systeem checkt of de code uit 13 cijfers bestaat). Gebruik voorloopnullen. Het kan zijn dat Excel deze verwijdert, sla dan de kolom op als tekst.
Aantal is ongeldig. Waarde mag niet groter zijn dan 999. Het aantal voor de voorraad is hoger dan 999 stuks. Bijstellen naar maximaal 999 stuks.
Aantal is een verplicht veld. Stock is een verplicht veld. Geef uw voorraad op.
Deliverycode is verplicht. U hebt geen Deliverycode ingevuld. Vul een Deliverycode in.
Deliverycode is ongeldig. Uw ingevulde Deliverycode is ongeldig. Vul de juiste Deliverycode in.
Prijs is ongeldig. Een prijs onder 1 euro is niet toegestaan. Prijs is een verplicht veld en moet een waarde hebben tussen 1 en 9999,99 euro hebben. Pas de prijs aan.

4. Toevoegen van nieuwe producten aan de bol.com database

Heeft u geprobeerd om artikelen te downloaden en kreeg u daarbij de melding ‘ISBN/EAN is onbekend
in de bol.com database’? Dan kan het voorkomen dat een ISBN/EAN onbekend is in de bol.com
database. Bol.com biedt de mogelijkheid aan om zelf nieuwe producten aan te maken. Voorwaarde is dat
het artikel een EAN-code heeft. Heeft het artikel nog geen EAN-code, dan kunt u dit aanvragen.

Klik hier voor meer informatie.

 

Wij verzoeken u contact op te nemen met de bol.com klantenservice indien uw artikelen voorzien van correcte productinformatie na 2 werkdagen niet worden getoond op de bol.com website.